Meindert Mu Sho van den Heuvel, Roshi | II. Generation > Successor to Nico Niko Tydeman Roshi

meindert_mu_sho_van_den_heuvel_sensei

Meindert Mu Sho van den Heuvel Roshi is boeddhistisch geestelijk verzorger in gevangenissen. Hij is afgestudeerd als klinisch psycholoog en Gestalttherapeut en beoefent sinds 1980 zenmeditatie. Hij studeerde bij verschillende leraren, met name bij Genpo Roshi en Niko Roshi. Meindert ontving in 2011 transmissie van Niko Sensei.

In gesprek met Meindert Roshi…

Wat is Zen?

“Sitting long, getting tired, dat is het eerste dat bij me opkomt,” zegt Meindert. “Ik heb veel sesshins gedaan waarbij we lang zaten. Dat klinkt heel kaal maar dat vind ik ook het mooie. Het heeft veel met me gedaan. Tijdens het zitten, gebeurt er een heleboel. Je leert om alles wat je tegenkomt aan te gaan zonder te proberen er onderuit te komen. Dat kan pijnlijk zijn maar is ook heel leerzaam. Uiteindelijk gaat het om je leven, dat is je beoefening. Alles wat je tegenkomt is beoefening. Meestal zit het probleem dat je ervaart niet buiten, er gebeurt daar buiten altijd wel wat. Het probleem zit van binnen, wat gebeurt er met je, hoe ga je met de situatie om, wat is je antwoord? In Zen zijn twee verschillende stromingen. De ene stroming benadert de beoefening vanuit krijgerschap, zitten alsof je haar in brand staat. De andere stroming gaat meer over zaaien en oogsten, de weg zelf is het proces. Dat past bij mij, ik ben meer een boer; die zaait en hij moet dan maar vertrouwen dat het zaad opkomt. Vertrouwen is een belangrijk thema in mijn beoefening.”

Wat kan Zen doen?

“Een zenmeester zei: als je maar lang genoeg in de mist loopt, word je nat. Ongemerkt. Heel anders dan in een stortbui, maar je wordt wel nat. Zen is vaak in de mist lopen en ongemerkt nat worden. Het doet veel, maar op een subtiele, geleidelijke manier. Mensen komen met heel verschillende motivaties, ze zijn op zoek naar meer rust, meer balans, meer ontspanning. Wat mij betreft is iedere motivatie goed. En als je maar lang en serieus genoeg oefent, dan vind je dat allemaal. Je krijgt het alleen niet op het moment dat jij het wilt en ook niet op de manier zoals jij het wilt. Het blijven cadeautjes en die kunnen er heel anders uitzien dan wat jij verwacht. In die zin moet je blijven loslaten, in die zin is Zen geen methode. Het duurt een heel leven; waarbij je steeds meer opent voor een ruimer perspectief, een groter vertrouwen.”

Leraar en leerling

“De weg die je gaat is heel persoonlijk, dat geldt ook voor de leraar. Dat kan voor leerlingen die meerdere leraren kennen, behoorlijk verwarrend zijn. De ene leraar zegt dit, de andere dat. Eigenlijk vind ik dat heel boeiend. Het zaagt bij uitstek de poten onder je stoel vandaan. In daisan draagt de leerling het onderwerp aan. Ik luister en ben zo open mogelijk. Mijn dharmalessen gaan over alles dat me inspireert, dat kan een verhaal uit de boeddhistische geschiedenis zijn, een gedicht of een voorval uit mijn eigen leven. Ik vind het belangrijk mensen te inspireren elke dag even te zitten. Dat wens ik iedereen toe, het is een cadeautje dat je jezelf geeft en wat doorwerkt in je dag, in je leven en bij de mensen om je heen.”

Source | Quelle: https://zenamsterdam.nl/nl/meindert-seiju-roshi

Zen in de Roos

pic_zeninderoos_1

Zen in de Roos

Als je een fles troebel water lang genoeg laat staan, zakt de troebelheid naar de bodem en wordt het water helder. Als je jezelf op een kussen neerzet en lang genoeg blijft zitten, gebeurt hetzelfde: troebelheid zakt en er komt een bepaalde helderheid en rust, zowel mentaal als fysiek.

Het enige wat je daarvoor kunt doen is jezelf met rust laten. Iedere keer als je de fles oppakt om te kijken hoe het ermee staat, rakel je de troebelheid weer op. Zen is een oefening in aandacht en concentratie, een zeer ‘aardse’ en praktische vorm van meditatie die door iedereen beoefend kan worden.

Source | Quelle: https://www.zeninderoos.amsterdam/

Zen Centrum Amsterdam

Zen Centrum Amsterdam
Zen Centrum Amsterdam offers a place to meditate each morning, seven days a week, throughout the year, and on Monday, Thursday and Friday evenings. On Monday, Tuesday and Thursday evenings there is Zen meditation with dharmatalk (teaching) and on Tuesday Buddhist service in Dutch. On these evenings you have the opportunity of a formal, individual interview (daisan) with a Zen teacher (in English, if you like).

Schedule
The mornings and Friday evenings are free of charge. A small donation is welcome. A subscription for weekly attendance on Monday or Thursday evening is possible. The suggested donation is € 40 per month. Morning sessions are from 8 till 9 am (on sunday from 8.30 am till 9.30 am). Evening sessions from 8 till 10 pm (on Friday till 9.30 pm).

Introduction
Series of introductory meetings and follow-up meetings Zen meditation start three times a year, on Monday, Tuesday or Thursday evening from 6.00 till 7.30 pm. All meetings are in Dutch. Individual guidance in English is possible when needed.

Teachings
Niko Sensei is the spiritual leader. Teachings are given by him and by Joke Huiberts and Lolit ten Hengel.

International Sangha
Zen Centrum Amsterdam is part of the international Kanzeon Sangha, with Zen groups in various European countries and in the United States. Headquarters of the international Kanzeon Sangha is the Kanzeon Zen Center Utah in Salt Lake City, USA. Genpo Merzel Roshi is its spiritual leader. In 2004 Niko Tydeman received Shiho (Dharma transmission) from Genpo Roshi.

Contact
For more information about the Amsterdam Zen centre, please contact the secretary T (06) 29 12 89 89. See Contact for details about the location.

For more information about the international Kanzeon Sangha, visit the website Big Mind.

…more to come…

Calendar yet to come…

Please use this link to open Meindert Sensei’s website Zen in de Roos in a new browser window:

https://www.zeninderoos.amsterdam/

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner